Faktaa ja fiktiota

Rotta on ehkä yksi historian vihatuimmista olennoista. Lajin ympärillä pyöriikin aimo kasa todentuntuisia väitteitä, villejä huhuja ja mielenkiintoisia mielipiteitä. Tässä muutamia niistä...

Rotat ovat likaisia olentoja
Rotat huolehtivat hygieniastaan paremmin kuin osa meistä ihmisistä. Ne sukivat itseään ja toisiaan jatkuvasti pitääkseen turkkinsa puhtaana ja hyvässä järjestyksessä. Joskus mietin ovatko ne rottia vai kissoja.... =)

Rotat haisevat
Rotat haisevat siinä missä kissat ja koiratkin, ehkä jopa vähemmän. Urosrotilla ei ole pistävää reviirinmerkitsemiseen tarkoitettua hajua virtsassaan, joten se ei haise sen enempää kuin naaraskaan. Mikäli rotta haisee, johtuu se joko sairaudesta, jonka takia se ei jaksa hoitaa itseään, tai hoitajan laiskuudesta häkinsiivouksessa. Kyllähän ihmisetkin haisisivat jos vanhoissa jätöksissään makaisivat päivät !

Rotat levittävät tauteja kuten rutto ja rabies
Kesyrotat eivät levitä ihmiseen tauteja. Hyvin hoidetulla eläimellä ei ole edes loisia, jotka voisivat omistajaan tarttua. Villillä serkullaan sen sijaan voi olla jos minkälaista salamatkustajaa selässään, joten jos sellaisen näet, kannattaa tyytyä tarkkailemaan etäältä sen sijaan että menisi hieromaan lähempää tuttavuutta. Sormetkin säästyvät puremahaavoilta.

Eikö voitaisi jalostaa hännätöntä rottaa ?
Amerikassa on jalostettu rotasta hännätön muunnos. Tätä muunnosta ei kuitenkaan onneksi ole hyväksytty Suomessa. Hännättömyys johtuu todennäköisimmin selkärankavammasta. Häntä on rotalle tärkeä. Se toimii lämmönsäätelyelimenä ja on mukana kaikessa liikkumisessa tasapainottelijana. Sen ansiosta rotta voi kiivetä narua pitkin, istua orrella tai vaikkapa kavuta harjanvartta ylöspäin. Häntään tottuu kyllä - ja huomatessaan kuinka kätevä se on, ei ajatus hännättömästä rotasta tule enää mieleenkään.

Rotat ovat kaikki samanlaisia
Tyypillinen rottiin tutustumattoman ihmisen kommentti ei paljon enemmän vikaan voisi osua. Rottia saa monen värisinä ja -kuvioisina. Erot eivät kuitenkaan rajoitu ulkonäköön. Jokaisella rotalla on oma persoona, ja sen mukana yksilölliset makutottumukset niin ruoan kuin kalustuksenkin suhteen =). Kuten kaikki älykkäät olennot, myös rotat ovat kaikki erilaisia.

Rotat lisääntyvät kuin puput
Olen monta kertaa kuullut arvailuja siitä, että rottamme alkavat pian lisääntymään keskenään. Sinänsä mielenkiintoista, sillä naaraamme asuvat keskenään ja urokset jossain aivan muualla keskenään. Perinteisen biologian mukaan samaa sukupuolta olevat eläimet eivät voi lisääntyä keskenään... Totta on kuitenkin se, että mikäli uros pääsee samaan tilaan kiimassa olevan naaraan kanssa... silloin rotat lisääntyvät kuin rotat =).

Rotta hyökkää herkästi ihmisen kimppuun
Jälleen villirottiin liittyvä uskomus, joka ei kesyn sukulaisensa kohdalla pidä lähes lainkaan paikkaansa. Rotat ovat rauhaa rakastavaa väkeä, jotka purevat ainoastaan puolustustarkoituksessa. Tutun omistajan kättä rakas lemmikki normaalitilassa tuskin haukkaa. Älä kuitenkaan säikäytä lemmikkiäsi, sillä se ei välttämättä ehdi huomaamaan kuka sitä on koskemassa ja minkälaisin tarkoitusperin.

Rotta on niin älykäs että se keksii ilkeitä juonia omistajiensa päänmenoksi
Välillä tuntuu, että itsekin uskon tähän =). Rotta ei kuitenkaan tee mitään ilkeyksissään, vaan kaikkeen löytyy looginen syy. Esimerkiksi rotta voi jatkuvasti karata häkistään koska häkki on tylsä, tai ulkopuolella on ruokaa/vastakkaisen sukupuolen sukukypsä edustaja.

Urosrotat eivät tule toimeen keskenään
Tämä väittämä tulee varmaan siitä, että uroshiiret asutetaan yksin. Rottapojat tulevat kuitenkin vallan loistavasti toimeen keskenään, eikä niitä saisi yksin pitääkään. Rotat ovat laumaeläimiä. Ethän kuitenkaan koskaan pidä uroksesi asuinkumppanina naarasta. Tällöin naaras stressaantuu liikaa ja rottavauvojen virta on loputon.

Rotta näkee pimeässä
Rotta ei näe pimeässä sen paremmin kuin valossakaan, se on nimittäin lähes sokea. Se liikkuu taitavasti eteenpäin viiksiensä avulla tunnustellen.

Rotat ovat kuin isoja hiiriä
Rotta ei ole mikään hiirestä jalostettu jättimuunnos vaan oma lajinsa. Rotta kuuluu Rattus- ja hiiri Mus-sukuun.

Yksi rotta kesyyntyy paremmin ja kiintyy omistajaansa enemmän kuin kaksi.
Rotta on laumaeläin. Se vaatii ehdottomasti lajitoveriensa seuraa. Yksinäinen rotta on yksinäinen. Se näyttää iloiselta silloin kun sen kanssa leikitään ja ollaan, joten yksinäisyyttä ei välttämättä huomaa. Rotta kuitenkin yöeläimenä on valtaosan valveillaoloajastaan yksin - ja surullinen.