Harkinta-aika

Olet siis hankkimassa rottaa ? Ihanaa ! Ennen hankkimista kannattaa kuitenkin pitää pieni harkinta-aika. Tämä aika on osoittautunut hyödylliseksi sekä ensimmäisiä että lisärottia hankittaessa. Harkinta-ajan pituutta ei voi määrätä. Sanoisin että vähintään viikon mittainen harkinta-aika on hyväksi, sillä silloin vältytään heräteostoksilta, jotka eläinten oston kohdalla ovat monesti kohtalokkaita. Jos eläimen hankinta mietityttää, kannattaa harkinta-aikaa pidentää vaikka muutaman päivän kerrallaan. Vasta kun olet varma, että todellakin tahdot eläimen, jota olet hankkimassa ja että sinulla on aikaa ja resursseja hoitaa sitä sen elämän loppuun asti, voit ryhtyä tuumasta toimeen.

Harkinta-aika ei ole vain passiivista ajankulutusta, vaan silloin tulee pohtia muutamia rotan pitoon liittyviä asioita.

Aika

Rottien kanssa elämiseen menee aikaa. Jo pelkästään niiden kanssa seurusteluun kannattaa varata muutama tunti päivässä. Mikäli sinulla on yksinasuva rotta (Lue artikkeli "Miksi yksi ei riitä"), sen kanssa on vietettävä aikaa huomattavasti kauemmin. Aikaa menee myös eläinkauppaan, täytyyhän rotille käydä hakemassa evästä ja kuiviketta, ja siinä samalla jää tietysti suustaan kiinni tutun kauppatädin kanssa. Rotan sairastuessakin menee ylimääräistä aikaa sekä eläinlääkärimatkoihin  että hoitamiseen. Silloin tällöin saattaa jo ennestään tiukkaan aikatauluun joutua ujuttamaan mukaan arvaamattomankin menon.

Raha

Vaikka rottaa kehutaan halvaksi lemmikiksi, mitä se tietysti esimerkiksi hevoseen verrattuna onkin, täytyy sen hankkimisessa kuitenkin venytellä lompakonlaitaa. Itse rotta ei välttämättä maksa maltaita, mutta sille hankittavista varusteista saattaakin joutua pulittamaan pitkän pennin. Tietysti järkeä käyttäen kannattaa ostaa tavaraa käytettynä tai tehdä itse. Toinen, jatkuva kulu on ruoka ja kuivikkeet. Satunnaisina kuluina lisäksi on eläinlääkärikulut, jotka tilanteesta riippuen voivat olla pieniä tai suuren suuria, ja valinnanvaraiset näyttelykustannukset.

Rakkaus

Ennen rotan hankkimista kannattaa kysellä koko perheeltä, sopiiko se heille. Rotta kuitenkin tulee asumaan siihen perheeseen kaikkien niiden ihmisten keskelle, joiden kanssa sinäkin asut. On siis todella vaikea tilanne, jos vain osa perheestä suostuu hoitamaan rottia - edes väliaikaisesti. Lyhytikäistäkin eläintä täytyy jaksaa rakastaa koko sen eliniän ajan. Tähän aikaan saattaa kuulua ajanjaksoja, jolloin kaikkein kilteinkin rotta vaikuttaa aivan mahdottomalta. Rakkauteen kuuluu suuri vastuu. Oletko siihen valmis ?

Tila

Rotalla täytyy olla paa-aa-aaaa-aljon tilaa. Sekä itse asunto, että sen ulkopuoliset tilat täytyy suunnitella rotan tarpeiden mukaan. Tilava häkki/terraario täytyy sijoittaa huoneeseen sopivalle paikalle, kauas melunlähteistä ja mahdollisesti vetoisista paikoista kuten ikkunoista, ovista ja lattialta. Rotan ulkoilutiloissa tulisi varmistaa, ettei siellä ole mitään rotalle haitallista, tai mitään sinulle niin arvokasta, etteikö muutamat hampaanjäljet siinä tuntuisi vain kauniilta koristukselta.

Mukavuudenhalu

Omistajan elämäntavat vaikuttavat lemmikkieläimen elämään ratkaisevasti. Asiat, joista on valmis luopumaan rakkaan ystävän takia.

Ensimmäinen huolenaiheeni on tupakointi. Rotat ovat varsin herkkiä keuhkosairauksille, eikä tupakan sulotuoksujen hengittely taatusti tee yhdellekään eläimelle hyvää. Onhan se meille ihmisillekin haitallista, ja olemme sentään yli sata kertaa massakkaampia kuin karvaiset ystävämme.

Lomamatkat ovat toinen esimerkki. Rottien asianmukainen hoito on järjestettävä tavalla vai toisella. (Lue artikkeli "Loma-ajat"). Hoitopaikan järjestäminen voi olla työn ja tuskan takana. Joskus voi jopa koko loma peruuntua.

Lopuksi

Oletko lukenut koko velvollisuuslistani läpi, nyökytellyt päätäsi hyväksyvästi - ja yhä olet valmis hankkimaan riesaksesi ja riemastukseksesi lemmikkieläimiä, silläkin ehdolla että niistä on joskus vaivaa ? Onnittelen. Olet vastuuntuntoinen ja tiedostava ihminen. Rottasi tulevat varmasti nauttimaan uudesta kodistaan!