Näyttelyt ja agility

Näyttelyt ovat osa eri jyrsijäyhdistysten toimintaa. Kilpailuja järjestetään mattimeikäläisille kahdessa luokassa, pet-luokassa ja virallisessa luokassa. Näyttely kestää yleensä päivän, ja on ehdottomasti käymisen arvoinen kokemus, vaikkei itse eläimiään näyttelyyn tahtoisikaan kiikuttaa. Näyttelyssä tutustuu muihin saman "alan" ihmisiin, kuulee uusimmat rottajuorut ja totta kai saa jännittää sen oman rakkaan mussukkansa suoriutumista. Useimmissa näyttelyssä järjestetään myös agility-kilpailu, jossa notkeat rotat mittelevät taitojaan kiipeilyradalla. Joskus rotat pääsevät ottelemaan maissinsyönnissä. Namskis =).

Yleistä

Näyttelyyn ilmoittaudutaan lähettämällä kunkin yhdistyksen määräämälle henkilölle ilmoittautumislomake jokaisesta näyttelyyn lähtevästä rotasta ja kuitti näyttelymaksujen maksamisesta. Näyttelykutsusta selviää aina ilmoittautumisten vastaanottaja osoitteineen sekä näyttelymaksujen suuruudet. Viimeinen ilmoittautumispäivä on usein viikkoja ennen varsinaista näyttelyä, joten ole tarkkana ! Pet-luokkaan voi jälki-ilmottautua myös paikan päällä. Näyttelyyn valmistautuminen kannattaa aloittaa jo muutama päivä ennen h-hetkeä.

Näyttely alkaa aamusella kymmenen korvilla (SKeY). Paikalla kannattaa olla kuitenkin jo noin tuntia aikaisemmin mahdollisen eläinten tarkastuksen ja esille asettelun takia. Ilmoittautuessasi sinulle annetaan numero (tai numeroita), joilla rottasi kilpailevat. Numerot liimataan boksin kanteen. Näyttelyissä on myynnissä näyttelyluettelo, josta näet, monentenako rottasi pääsee arvostelupöydälle, ja montako kilpakumppania sillä on. Pet-luokassa naaraat ja urokset mittelöivät eri ryhmissä, virallisissa taas erotellaan sileät ja kikkurat. Molemmissa luokissa on erikseen juniorit, veteraanit ja avoimet (eli aikuiset).

Rottia boksissa Rottia näyttelytetään yleisimmin bokseissa. Boksiin saa laittaa useampia rottia, kunhan ne ovat selkeästi erotettavissa toisistaan. Tämä tarkoittaa sitä, että rottien on oltava eri värisiä, niillä on oltava erilainen kuvio (esim. hooded ja capped) tai niiden on oltava eri turkkimuunnosta (sileä ja rex). Dumborottia Suomessa ei saa näyttelyttää. Boksit asetetaan pöydille, jotka on luokiteltu kilpailevan luokan mukaan (rex-virallinen, sk-virallinen, pet-luokka). Jos boksissa on eläimiä useampaan luokkaan, esimerkiksi sama rotta kilpailee sekä virallisissa että pet-luokassa, laita boksi virallisen luokan pöydälle.

Assistentti kantaa rottabokseja numerojärjestyksessä arvostelupöydälle, jossa tuomari tutkii rotan. Tuomarin vieressä istuu sihteeri, joka kirjaa tuomarin mielipiteet arvostelukaavakkeelle. Kun boksi on palautettu pöydälle pääset lukemaan, miten lutuinen ötökkäsi on pärjännyt. Näyttelyn loppupuolella tuomari pyytää assaistenttia tuomaan parhaat rotat uudelleen arvioitavaksi. Nämä rotat tuomari järjestää paremmuusjärjestykseen (ROP 1-5) ja tarvittaessa jakaa sertifikaatteja. Joskus tuomari jakaa erikoispalkintoja (tuomarin suosikki, paras sininen, puhtain rotta tms.)

Pet-luokka

Pet-luokassa tuomari katsoo eläimen lemmikkiominaisuuksia, kuntoa, ja sitä kuinka huolellisesti rotta on valmisteltu näyttelyyn. Tuomarilta saa kirjallisen arvostelun, esimerkiksi: Erittäin hyvä yleisvaikutelma. Todella puhdas iho, turkki ja häntä. Taidokkaasti trimmattu. Hyvin leikatut kynnet. Aivan ihana otus !. Paperin alalaidassa kerrotaan arvosana. A kertoo rotan olevan priimakunnossa. AB on harvinaisempi arvosana, ja tarkoittaa, ettei rotta ole parhaassa edustuskunnossaan. Rotta voidaan hylätä esimerkiksi parturoinnin tai sairauden takia.

Virallinen luokka

Virallisessa luokassa tuomari vertaa arvosteltavaa rottaa rotumääritelmään. Tuomari syynää tarkkaan rotan värin, kuvion ja tyypin sekä turkin laadun. Virallisestakin luokasta saa kirjallisen arvostelun, esimerkiksi: Hyvä koko, tyyppi on vielä kesken kehityksen, kuvion reunat epätasaiset ja leviävät vatsapuolelle ja häntään. rubiinit silmät, huskyttunut ikään nähden voimakkaasti, rexaus vielä kehittymätön, paikoitellen näkyvissä lupaavaa rexausta, laimea musta väri. Kunto ja tempperamentti hyvät, kiltti. Paperin alalaidan laatikoissa kerrotaan ko. rotan menestys. "L1" tarkoittaa laatuykköstä. Jos rotta on saanut tähän rastin, se vastaa rotumääritelmää. "lk. sij" eli luokkasijoitus valitaan kaikkien samanväristen rottien kesken. Näistä paras saa 1, toinen 2 jne. viiteen saakka. "KP":n saaneet pääsevät kilpailemaan ROP-sijoituksista.

Agility

AgilityesteetAgility rotilla on hurmaavaa seurattavaa ja hauska harrastus. Agilityssä on viisi estettä (silta, tunneli, A, köysi ja keinu), joista koottu rata rotan tulee juosta mahdollisimman nopeasti. Rottaa saa houkutella, muttei nostella tai työntää eteenpäin. Jos rotta livahtaa radalta, sen saa nostaa takaisin esteen eteen.