Ruokinta

Rotta on kaikkiruokainen eläin. Sen päivittäiseen ruokintaan on helppo tuoda vaihtelua, eikä puutostiloja helposti pääse syntymään. Ruokinnassa on kuitenkin pidettävä mielessä kohtuus, ja tarjottavan ruoan onkin syytä olla terveellistä ja maittavaa.

Vesi

Vesi on ruokinnan olennainen osuus. Vedenkulutus vaihtelee tuoreruoan määrästä riippuen, mutta vettä on kuitenkin oltava saatavilla jatkuvasti. Vettä voi tarjota joko juomapullosta tai -kupista. Juomapullon ehdoton etu on, että vesi pysyy siinä puhtaana ja raikkaana suhteellisen pitkään.

Kuivaruoka

Kuivaruokaa on syytä olla tarjolla jatkuvasti. Se toimii rotan perusravintona, ja tarjoaa mahdollisuuden hampaiden käyttöön. Kuivaruokakuppeja voi suuremmalla laumalla olla kaksikin, ja niitä on hyvä pestä säännöllisesti, vaikkeivät ne likaannukaan samalla tavalla kuin tuoreruokakipot.

Markkinoilla on tarjolla useita rotille suunnattuja kuivaruokia, joista on helppo valita mieleisensä ja rotille mieleisen sekoituksen. Kokeilemalla ja ruokia vaihtelemalla saat käsityksen eri merkkien ominaisuuksista.
- Kuivaruokien vertailu -

Kesyrotta.info ei suosittele markettien "yleissekoituksia" kuten Kero, Osku tai Festival. Nämä on suunnattu kaikille jyrsijöille ja poikkeuksetta ne sisältävät ainesosia, joista rotat eivät piittaa. Raaka-aineet ovat usein heikkolaatuisia ja väriaineita on käytetty paljon. Ruoan ravintoainepitoisuudetkin ovat usein poskellaan, koska usean täysin erityyppisen eläimen ruokavalioista yritetään vetää keskiarvo. Halpissekoitukset sisältävät usein myös paljon rasvaisiksi tiedettyjä pähkinöitä ja auringonkukansiemeniä.

Osa harrastajista käyttää kuivaruokana vähäproteiinisia koirannappuloita. Näissä ravinto on kuitenkin tasapainotettu koiran tarpeisiin, ei rotan. Mikäli aikoo käyttää koirannappuloita pääasiallisena ravintona, täytyy ravintosisältö lukea tarkkaan. Koirannappuloita voi käyttää huoleti omissa sekoituksissa. Supa Natural ja Omena Oscarkaan eivät oikein sykähdytä. Molemmat ovat perusravinnoksi liian kevyitä sekoituksia, ja ne kelpuutetaankin vain lihavan rotan laihduttamiseen tai oman sekoituksen pohjaksi. Omena Oscar tuoksuu ihanalta, mutta sisältää paljon väriaineita, joten sen syöttämisessä kannattaa olla tarkkana.

Oma sekoitus ?

Kaikki eivät tahdo syöttää lemmikeilleen valmiita sekoituksia. Syitä on useita. Joku asuu paikkakunnalla josta ei erikoisia lemmikinruokia löydy, toinen haluaa syöttää ystäväisilleen vain luomuruokaa. Kolmas tahtoo vaihdella kuivaruoan koostumusta.

Mitä tahansa ei rotalle kannata syöttää, vaan ruoka-aineksien määriä on hyvä hieman laskeskella tasapainoisen ravinnonsaannin turvaamiseksi. Valmiista ruoista, jotka on jo tasapainotettu rotan tarpeisiin, on hyvä ottaa mallia.

Omien sekoitusten koostumusta rajoittaa lähinnä vain ruokkijan mielikuvitus. Nopein sekoitus syntyy paria kuivaruokalaatua sekoittamalla, monimutkaisempiin valitaan viljalaadut jokainen omasta pussistaan. Jos käytät valmiita sekoituksia kuten mysliä, muista tarkistaa suolapitoisuus!

Tuoreruoka

Tuoreruoalla tuodaan rotan ruokintaan eniten vaihtelua, ja sen avulla pystytään säätelemään ruokavaliota esim. proteiinipitoisemmaksi tai rasvattomammaksi. Pääsääntönä tuoreruoan valinnassa on, ettei tarjottava ruoka saa olla rasvaista, suolaista tai voimakkaasti maustettua.

Pienille rotille on hyvä antaa tuoreruokaa päivittäin. Täyskasvuiselle rotalle riittää hyvin pari kertaa viikossa, vanhalle rotalle puolestaan on hyvä taas tiuhentaa väliä, ja syöttää kevyitä vihanneksia kokonaisenergiansaannin pienentämiseksi.