Sijoituseläimet

Kasvatustyö on poikueiden valikoivaa teettämistä. Rotan lyhyen elinkaaren takia poikueita tulee useita vuodessa. Lähes jokaisesta poikueesta valitaan jokin yksilö jatkamaan linjaa, ja kasvattajan onkin täysin mahdotonta pitää kaikki jalostukseen suunnitellut eläimet itse. Tämän takia on olemassa sijoituseläintoimintaa, jossa kasvattaja luovuttaa eläimen jalostusoikeudella uudelle omistajalle. Kasvattajat toivovat sijaiskoteja yleensä asuinpaikkansa läheisyydestä.

Eläimestä kirjoitetaan yleensä sijoitussopimus, jossa käydään läpi sijoitukseen liittyvät ehdot. Rotan omistajaksi merkitään sekä kasvattaja että uusi omistaja. Uusi omistaja saa rotan itselleen lemmikiksi, näyttelyissä käytettäväksi tms. harrastukseen. Kasvattaja saa oikeuden teettää rotalla yhden tai kaksi poikuetta, ja mahdollisuuden käyttää rottaa näyttelyssä omalla kustannuksellaan näin tahtoessaan.

Sijoitusnaaras voi sopimuksen mukaan poikia joko kasvattajan luona, tai uuden omistajan luona. Kun sopimuksen mukainen määrä poikasia on teetetty (tai kasvattaja ilmoittaa, ettei halua toista poikuetta), siirtyy naaras kokonaan sijoituskodille (ts. kasvattajan omistus loppuu).

Sijoitusuros pysyy koko elämänsä puoliksi kasvattajan omistuksessa. (Huom. kasvattaja näkyy lähinnä vain rekisteripaperissa). Tämä merkitsee sitä, että jos sijoituskoti haluaa käyttää urosta astutukseen jollekin muulle, kuin kasvattajan valitsemalle naaraalle, on siitä keskusteltava ensin kasvattajan kanssa.

Myös vaikeista sairastumisista, kuten hengitystieoireista, tapaturmista tms. on ilmoitettava kasvattajalle. Täten kasvattaja osaa ottaa huomioon ko. eläimen mahdollisen soveltumattomuuden jatkojalostuksessa. Mahdollisesta lopetuksesta on myös keskusteltava kasvattajan kanssa, ellei kyseessä ole eläinsuojelullinen hätätapaus.

Mahdolliset näyttelysaavutukset menevät sijoituskotiin, eli ruusukkeet, mitalit tms. saa rotan oma-ihminen pitää.

Sijoitusehdot saattavat vaihdella kasvattajakohtaisesti. Kysy lisää siltä kasvattajalta, jolta olet poikasen tai poikasia ottamassa.